Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Lajčak: BiH gubi godinu dana na evropskom putuŠef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak izjavio je danas u Briselu da u Evropskoj uniji vlada zabrinutost zbog razvoja u Bosni i Hercegovini kao i uverenje da će ta zemlja izgubiti godinu dana na evropskom putu.

Kako je rekao Lajčak novinarima u pauzi zasedanja šefova diplomatija EU, "bilo bi naivno očekivati da lideri BiH, koji nisu pokazivali spremnost da reše životno važna pitanja za njene građane, sada u predizborno vreme iskažu takvu spremnost".

Upitan kako gleda na produženje mandata specijalnom predstavniku Unije i međunarodne zajednice u BiH Valentinu Incku, Lajčak je odgovorio da je to "logičan potez".

Na opasku da je Evropska komisija stavila do znanja da ta zemlja ne može početi pregovore o članstvu u Uniji sve dok ne bude ukinut položaj visokog predstavnika za tu zemlju, Lajčak je uzvratio da se o ukidanju mandata može raspravljati tek kad BiH dođe u neku drugu fazu, a to se, po njegovim rečima, još nije desilo.

Nužno je zato, dodao je, da dođe do dogovora političkih rukovodstava u BiH o promeni Ustava, uključujući pitanje funkcionalnosti te države. Lajčak je naglasio da je to neophodno da bi se osnažila evropska perspektiva za BiH, mada je primetio da to nije formalan uslov za pridruživanje Uniji.
XS
SM
MD
LG