Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Demonstracije u Atini za prava stranaca


Oko 2.000 ljudi demonstriralo je danas u centru Atine zahtijevajući legalizaciju boravka svih stranaca i državljanstvo Grčke sa svu djecu doseljenika.

U povorci koja je prošla centrom Atine i stigla do Skupštine, učestvovalo je više od 50 udruženja, ogranizacija ljevice i sindikata. Na sličnom skupu u Solunu danas se okupilo nekoliko stotina ljudi.

Demonstracije su održane nekoliko dana uoči podnošenja Skupštini prijedloga novog zakona o doseljavanju. Udruženja koja su danas demonstrirala smatraju da je tekst tog propisa restriktivniji nego što je prvobitno bio.

Tako bi, po novom zakonu, državljanstvo dobiolo svega deset odsto od 250.000 djece stranaca u Grčkoj, a pravo glasanja na lokalnim izborima bi imalo samo 65.000 od 550.000 stranaca koji imaju dozvolu boravka.

U Grčkoj koja ima deset miliona stanovnika, živi milion stranaca od kojih je više od polovine iz Albanije. Procjenjuje se da od ukupnog broja stranaca, mahom angažovanih na fizičkim poslovima, bar četvrtina nema dozvole za boravak i rad.
XS
SM
MD
LG