Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Medvedev proveo radikalne smjene u vrhu policije


Predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev objavio je promjene u najvišem rukovodstvu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), najradikalnije u protekloj deceniji.

Istovremeno je otpušteno više službenika MUP-a nego za vrijeme cjelokupnog predsjedničkog mandata Vladimira Putina. Medvedev je smijenio i 18 policijskih generala.

Medvedev je ukazom iznio dopunski paket prijedloga za „strategiju razvoja“ Ministarstva i saopštio da broj službenika treba da se smanji s 19.970 na 10.000 ljudi, a da funkcije MUP-a moraju da budu sužene.

Zatim je na sjednici Kolegija Ministarstva saopćio da će lično kontrolirati tu reformu. Poslije Kolegija uslijedio je još jedan predsjednički ukaz kojim je istovremeno penzionisano 18 policijskih generala, među njima i dvojicu zamjenika ministra.

Naglasio je da je u Rusiji prošle godine bilo 1,3 miliona neriješenih zločina, uključujući više od 2.000 ubistava ili pokušaja ubistva, što je podatak koji „zastrašuje“. On je također aludirao na brojne prijestupe koje je počinila sama policija.

Prijedlozi Dmitrija Medvedeva su uslijedili poslije serije zločina koje su počinili sami policajci, uključujući ubistva, silovanja i prebijanja.
XS
SM
MD
LG