Dostupni linkovi

Ashton: Budućnost Kosova je u Evropi


Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton izjavila je u Prištini kako postoji jedinstveno stajalište EU da je budućnost Kosova u europskoj obitelji, premda pet članica Unije još uvijek nije priznalo Kosovo.

Nakon razgovora s predsjednikom kosovske vlade Hashimom Thacijem, Ashton je ustvrdila kako tu najmlađu europsku državu čekaju još mnoge promjene, iako je u međuvremenu postigla dosta toga.

Najavila je dolazak na Kosovo izaslanstva EU koje bi ocijenilo napore vezane za sudjelovanje Kosova u liberalizaciji viznog režima Unije.
Thaci je nakon razgovora Ashton izrazio zadovoljstvo što se Kosovo nalazi na dnevnom redu EU.

"Mi ćemo ispuniti sve kriterije koji su potrebni. Na tom putu prijeko nam je potreban jednak pristup kao i ostalim susjednim zemljama. Nastavit ćemo izvršavati naše obveze na svim razinama. Izgrađujemo demokratsku, multietničku zemlju, a ubrzo očekujemo i upute vezane uz liberalizaciju viznog režima", kazao je Thaci.

Osim susreta s Thacijem, Ashton je posjetila i sjedište europske pravosudne misije EULEX, gdje je razgovarala s europskim dužnosnicima na Kosovu.
Ashton je već posjetila Sarajevo i Beograd.
XS
SM
MD
LG