Dostupni linkovi

Vanredna vijest

UN: Iran ignoriše zahtjeve ZapadaIran je odbacio pozive zapadnih zemalja da oslobodi političke zatvorenike, ukine smrtnu kaznu i prihvati međunarodnu istragu o nasilju počinjenom nakon junskih predsjedničkih izbora prošle godine, saopštili su Ujedinjeni narodi.

U izvještaju, koji je jučer usvojilo 47 članica UN-ovog Vijeća za ljudska prava, navedeno je da se Iran deklarisao kao otvorena demokratska zemlja, u kojoj je na snazi vladavina prava, kao i da se ta zemlja obavezala da će se u potpunosti pridržavati međunarodnih pravnih sporazuma, garantujući ukidanje mučenja, prenosi agencija Reuters.

Vijeće je uzelo u obzir i obećanja iranskih vlasti data tokom raspravi u Ženevi prije dva dana da će osigurati veći stepen vjerskih sloboda, slobodu izražavanja, kao i pravo građana na mirno izražavanje protesta.

Usprkos slaganju s preporukama Holandije o "poduzimanju mjera za eliminisanje mučenja i nehumanih i ponižavajućih postupaka", Iran je odbio da na prijedlog Španije potpiše sporazum o zabrani mučenja.
XS
SM
MD
LG