Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Josipović: Hrvatska nudi Srbiji ruku prijateljstva


Novoizabrani hrvatski predsjednik Ivo Josipović poručio je, u interviewu beogradskoj agenciji FoNet, da on i Hrvatska nude Srbiji ruku prijateljstva koju ona treba prihvatiti te izrazio žaljenje što srbijanski predsjednik Boris Tadić neće nazočiti njegovoj predsjedničkoj inauguraciji.

"Meni je žao što predsjednik Tadić ne dolazi. Mislim da je to jedna propuštena prilika da što prije započnemo dijalog", kazao je Josipović u razgovoru objavljenom u srijedu te dodao kako to ne shvaća kao rezultat neprijateljstva ni prema Hrvatskoj, ni prema njemu osobno.

Ocijenivši to dijelom politike koju Srbija provodi, a za koju, kako je rekao, nije baš siguran da je baš racionalna i da će dati neki rezultat, novi hrvatski predsjednik naglasio je da je to stvar Srbije u koju se on ne bi htio miješati.

Josipović je dodao kako bi volio da do susreta s Tadićem dođe što prije te istaknuo kako različite pozicije Srbije i Hrvatske o Kosovu "ne bi smjele" utjecati na budući razvoj bilateralnih odnosa.

Ukupne bilateralne odnose Hrvatske i Srbije okarakterizirao je nedovoljno dobrima, ukazujući da sadašnji naraštaji političara nemaju pravo ostavljati probleme idućima, već ih moraju rješiti.
XS
SM
MD
LG