Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mesić nezadovoljan odnosima u regionu


Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesć sinoć je u posljednjem obraćanju građanima kao šef države izrazio nezadovoljstvo sadašnjim stanjem u regionu iako se, kako je naveo, zalagao za regionalnu saradnju.

U televizijskom obraćanju Mesić je rekao da je napravio zaokret u odnosima Hrvatske sa BiH i pokrenuo i "najiskrenije sprovodio dalju normalizaciju odnosa sa Srbijom".

"No, svaka normalizacija između dva subjekta, a ja radije kažem: ponovno uspostavljanje međusobnoga razumijevanja i povjerenja, ne može da ide ispod granice vlastitih nacionalnih interesa, niti iznad granice interesa trećih", rekao je Mesić.

Govoreći o svom radu na mjestu predsjednika Hrvatske, Mesić je uz ostalo rekao da je neke stvari radio bez podrške hrvatske Vlade koja, kako je
naveo, nije imala ili dovoljno hrabrosti ili političke vizije da ga slijedi.

Mesić je rekao da je "uz ne male otpore" nametnuo novi način gledanja ne samo na saradnju Hrvatske sa Haškim sudom nego i na nedavnu prošlost.

"Nametnuo sam, i to moram naglasiti, doista nametnuo, koncept individualizacije krivice za počinjene ratne zločine i time otklonio opasnost da se cijeli hrvatski narod stigmatizira zbog nedjela pojedinaca koji su se sakrivali iza hrvatskoga imena", naveo je on.

Mesić je istakao i da će i nakon prestanka mandata "ostati aktivan i spreman da pomogne kada se za to pruži prilika".
XS
SM
MD
LG