Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Interparlamentarni susret BiH - Delegacija Evropskog parlamenta: Značaj promene Ustava BIH


Usvajanjem zajedničke izjave kojom se ukazuje na značaj promene Ustava BiH i sprovodjenja "pet ciljeva i dva uslova" za brži napredak BIH ka članstvu u Evropskoj uniji i transformaciju Ureda visokog predstavnika medjunarodne zajednice (OHR) u Ured specijalnog predstavnika EU (EUSR), danas je u Sarajevu okončan dvodnevni 12. Interparlamentarni susret BiH - Delegacija Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope.

"Smatramo da je potrebno hitno sprovesti ustavne promene, čiji cilj bi bio u BiH stvoriti održiv sistem", izjavio je na konferenciji za novinare predsedavajući delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa zemljama jugoistočne Evrope Eduard Kukan.

Predsedavajući delegacije Evropskog parlamenta nije želeo da špekuliše o tome kada bi odluka o liberalizaciji viznog režima mogla biti doneta, ali je izrazio očekivanje da bi se to trebalo desiti u ovoj godini.

Kukan je preneo zabrinutost Evropskog parlamenta stanjem siromaštva u BiH, koje je prouzrokovano svetskom ekonomskom krizom, ali i izostankom ekonomskih reformi u BiH, te je u tom kontekstu, pozvao bh. vlasti na ispunjavanje uslova Medjunarodnog monetarnog fonda za odobravanje kreditnih sredstava neophodnih za prevazilaženje trenutnog stanja.
XS
SM
MD
LG