Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Francuska i Rusija demantovale vest o novoj ponudi IranuMinistarstva spoljnih poslova Francuske i Rusije demantovale su u ponedeljak vest da je Iranu data nova ponuda za slanje slabo obogaćenog uranijuma na dalju preradu u inostranstvo i pretvaranje u gorivo za medicinski reaktor u Teheranu.

Poluzvanična iranska novinska agencija ILNA , pozivajući se na direktora iranske Organizacije za atomsku energiju (AEOI) Alija Akbara Salehija, objavila jeda su SAD, Francuska i Rusija uputile Iranu novu ponudu, koju Teheran upravo razmatra zajedno s još nekoliko predloga iz drugih zemalja.

"Saleh bi trebalo da zna da je jedini predlog Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) iz oktobra prošle godine, na koji Iran još nije dao zadovoljavajući odgovor", izjavio je portparol francuskog ministarstva inostranih poslova Bernard Valero.

Prema predlogu sporazuma, predviđeno je da Iran pošalje 75 posto zaliha slabo obogaćenog uranijuma u Rusiju i Francusku na dalju preradu, međutim Iran traži gotovo gorivo za teheranski reaktor pre nego što pošalje svoj uranijum u inostranstvo.
XS
SM
MD
LG