Dostupni linkovi

Hrvatski intelektualci traže oslobađanje političkih zatvorenika u Beogradu


Skupina hrvatskih intelektualaca u subotu je u Zagrebu u organizaciji građanske inicijative "Akcija za slobodno društvo-Hrvatska" održala javnu tribinu pod nazivom "Sloboda za šestero političkih zatvorenika" u svrhu pružanja podrške mladim građanskim aktivistima u Beogradu optuženim za međunarodni terorizam.

Uvodni izlagači na tribini, Predrag Matvejević, Žarko Puhovski, Zoran Pusić, Ankica Čakardić, Boris Gunjević i Slovenac Darij Zadnikar istaki su da je slučaj šestero mladih ljudi, koji se nalaze u pritvoru od septembra 2009. pod optužbom za "djelo međunarodnog terorizma", sporan u više aspekata.

Matvejević je rekao da se radi se o aktivistima i sindikalcima Sanji Dojkić (19), Tadeju Kurepi (24), Nikoli Mitroviću (29), Ivanu Saviću (25), Ratiboru Trivuncu (28) i Ivanu Vuloviću (24). Uhapšeni su pod sumnjom da su 25. avgusta 2009. bacili dva "molotovljeva koktela" na zgradu grčke ambasada.

Počinjena materijalnu šteta na zgradi je neznatna i iznosi 18 eura. To su učinili kako bi skrenuli pažnju na slučaj grčkog aktiviste Teodorisa IIiopulosa, koji je u to vrijeme štrajkovao glađu u zatvoru. Prema srbijanskom zakonu, za takvo je djelo predviđena kazna od tri do petnaest godina zatvora. Suđenje počinje 17. februara.
XS
SM
MD
LG