Dostupni linkovi

Incko: Pristalice zakona o referendumu idu u opasnom smeru



Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko upozorio je sve stranačke lidere iz Republike Srpske (RS), koji su podržali donošenje zakona o referendumu, da su krenuli u opasnom smeru.

"Stranke koje su podržale ovaj zakon smatraće se u potpunosti odgovornima za njegove posledice. One stvaraju duboku zabrinutost među običnim ljudima u ovoj zemlji i rizikuju da RS gurnu u izolaciju", naglasio je visoki predstavnik u BiH posle sastanka sa liderima političkih stranaka iz RS.

Parlament RS juče je usvojio zakon o referendumu i građanskoj inicijativi, koji su podržale stranke vladajuće koalicije, na čelu sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Kako je saopšteno iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR), Incko je ocenio da bi "u svetlu situacije u BiH, mnogi održavanje referenduma smatrali provokacijom", upozoravajući da je referendum potez koji ne bi trebalo da povlači nijedan odgovoran političar, ako bi taj referendum mogao da ugrozi osnovne principe Mirovnog sporazuma i međunarodno prava.
XS
SM
MD
LG