Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Lieberman izrazio zabrinutost za stanje u BH


Američki senator Joe Lieberman u ekskluzivnom intervju za Radio Slobodna Evropa izrazio je zabrinutost razvojem prilika u Bosni i Hercegovini.
Na pitanje o zakonu o referendumu, usvojenom u srijedu u Skupštini Republike Srpske, Lieberman je rekao kako je to "veoma razočaravajuća i alarmantna vijest koja dolazi iz Republike Srpske.
Istina, ne možemo reći da je i iznenadjujuća. Gospodin Dodik je i ranije najavio tako nešto. Ali govorimo u državi koja je iskusila rat i u kojoj se dogodio genocid. Dayton je osigurao kraj sukoba ali nije stvorio uslove za stabilnost i stvarni mir.

"Većina ljudi u Bosni i Hercegovini imaće priliku da na narednim izborima odluče kojim putem žele da ide njihova zemlje. Da li žele državu sa uredjenim medjusobnim odnosima koja ide prema članstvu u Evropskoj uniji ili žele produbljene podjele i sukobe koji vode korak natrag. Konflikt bi učinio teškim život svim gradjanima Bosne i Hercegovine."

Senator Lieberman koji je sa kolegom Johnom McCainom boravio prošloga tjedna u Sarajevu istaknuo je kako smatra " da je neophodno medjunarodno posredovanje. Napori zamjenika državnog sekretara Stainberga i Karla Bilta nisu uspjeli. Ali pitam se da li Evropa i SAD treba da učine novi napor, da imenuju izaslanike koji će otići u Sarajevo da tamo ostanu dok se ne postigne rješenje. Ako to ne uradimo, posljedice mogu biti jako loše" upozorio je američki senator.
XS
SM
MD
LG