Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbija u financijskim problemima: najveći dužnik je državaNajveći dužnik u Srbiji je, slično kao i u Hrvatskoj, država, odnosno ministarstva i javna preduzeća u potpunom ili većinskom vlasništvu države, a ta činjenica otežava rješavanje problema međusobnih dugovanja koja su srpsku ekonomiju dovela u stanje duboke nelikvidnosti, prenosi beogradski B92.

U Srbiji je na djelu čudan apsurd, upozorava B92, u kojem država preduzeća koja rade za neke njihove institucije plaća "na kapaljku" i sa sedmicama, pa i mjesecima zakašnjenja, a potom ta ista preduzeća kažnjava za neplaćanje svojih obveza prema državnom budžetu.

Narodna banka Srbije tvrdi kako je broj pravnih osoba koje su od sredine prošle godine odlukom suda došle u situaciju da im se dugovi prinudno naplaćuju povećan za 14 posto. U isto vrijeme ministarstva odlažu plaćanje ali se čuvaju prinudne naplate.

Poslodavci i vlasnici firmi koji potražuju naplate od države, predložili su vladi da im se otpišu porezi do iznosa koji im država duguje, no čini se da taj prijedlog nije naišao na plodno tlo. Naime, Ministarstvo financija odbacilo je takvu ideju uz objašnjenje da za to nema zakonskih osnova.
XS
SM
MD
LG