Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Samit EU o Grčkoj i kriziVođe Evropske unije će u Briselu razgovarati o mjerama za izvlačenje Evrope iz ekonomske krize i rastuće nezaposlenosti, kao i o pomoći Grčkoj da spriječi finansijski bankrot.

Grčka finansijska kriza i ogroman budžetski deficit su doveli u pitanje stabilnosti evropske valute eura, i ključna članica EU, Njemačka, zajedno sa Francuskom, odlučila je da se grčko članstvo u euru odbrani da bi se odbranio cjelovit sistem eura.

Lideri zemalja eura ne žele da traže i finansijsku podršku Međunarodnog monetarnog fonda, zato što to smatraju "ponižavajućim" i, još više, što žele da pokažu da su ekonomije zone eura potpunu u stanju da uspotave stabilnost zajedničke valute.

Cilj njemačko-francuskog plana i mjera koje nudi novouvedeni predsjedavajući Evropskog savjeta, Herman van Rompej, je da se na očuvanom jedinstvenom tržištu Evropske unije spriječe nove finansijske i ekonomske krize, poput one prošlogodišnje, koju je Van Rompej ocijenio kao "najgoru poslije svjetske recesije iz 1930.".
XS
SM
MD
LG