Dostupni linkovi

Fajon: Viznu liberalizaciju za BiH očekivati u julu



Izvestilac Evropskog parlamenta za liberalizaciju viznog režima zemljama Zapadnog Balkana Tanja Fajon izjavila je da je realno očekivati da BiH u julu bude stavljena na "belu šengensku listu".

"Treba očekivati da BiH dobije pozitivnu ocenu i preporuku Evropske komisije za stavljanje na listu za `beli šengen ` već početkom aprila. To bi omogućilo da Evropski parlament i Savet ministara država članica EU finalizuju sve neophodne procedure za ukidanje viza u julu ove godine", rekla je Fajonova.

Ona je naglasila da je BiH napravila izvanredan napredak kada je reč o sprovođenju uslova iz Mapa puta za liberalizaciju viznog režima i da je za ukidanje viza ispunila sve neophodne zahteve.

"Stvarno se nadam da će doći do vizne liberalizacije, jer bi prolongiranje procesa bilo štetno za BiH. To bi neizbežno imalo uticaja na oktobarske izbore", rekla je Fajonova za "Dnevni avaz", dodavši da stupanje Lisabonskog sporazuma na snagu neće usporiti proces vizne liberalizacije.

Fajonova smatra da nije moguće uvođenje novih uslova za liberalizaciju viznog režima i da bi to bilo nepravedno s obzirom da je Mapa puta već dogovorena i da je podržavaju sve članice EU.
XS
SM
MD
LG