Dostupni linkovi

Vanredna vijest

McCain: Jedinstvena BH bitna za euroatlantske integracije


Sjedinjene Države ostaju privržene suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i vjeruju da su jedini put u sigurnu i prosperitetnu budućnost evropske i evroatlantske integracije, rekao je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu američki senator John McCain, koji je, zajedno sa senatorom Josephom Libermanom predvodio delegaciju Kongresa SAD-a u posjeti BiH.

McCain je upozorio da je važno da se više ne gubi vrijeme. " Znamo da predstoje izbori, ali smo također zahtijevali od članova Predsjedništva BiH da potaknu rješavanje preostalih pitanja koja su prepreka za integraciju zemlje u EU i NATO", kazao je senator McCain.

Naveo je da je prilikom susreta američke delagacije sa članovima Predsjedništva i Ministarstva obrane razgovarano i o nekoliko drugih stvari, kao što je višak naoružanja i municije te "strašni" problem mina koje još treba očistiti uz međunarodnu pomoć.

McCain je, međutim, izrazio razočaranje zbog dva nedavna neuspjeha, uključujući pokušaj američkog posrednika Jamesa Steinberga i Evropske unije Carla Bildta, ali je naglasio da SAD i dalje potiču bh. partije da postignu sporazum o tim pitanjima da bi BiH zauzela svoje mjesto u evropskoj zajednici i svijetu.

Senator Liberman je istaknuo da je Dayton značio kraj rata, ali nije garantirao mirnu, ujedinjenu, zajedničku budućnost za BiH.

"Taj posao se nastavlja, a na sastanku sa članovima Predsjedništva oni su se svi složili o cilju - članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji i bili su razočarani zbog odbijanja NATO-a da BiH dobije status MAP (Akcioni plan za članstvo), kazao je Liberman.
XS
SM
MD
LG