Dostupni linkovi

Ki Mun:Sprovesti istragu o zloupotrebama ljudskih prava u Gazi


Generalni sekretar UN Ban Ki Mun naveo je u izveštaju o prošlogodišnjim sukobima u Gazi da nije siguran da su Izraelci i Palestinci ispunili zahteve UN da sprovedu "kredibilnu istragu" navoda da su namerno gađali civile.

U noćas objavljenom izveštaju za Generalnu skupštinu UN, Ban je upozorio da kredibilna istraga mora da bude sprovedena "gde god postoje kredibilni navodi o zloupotrebama ljudskih prava".

Izrael je saopštio da je do sada otvorio istrage o 150 različitih incidenata, uključiv i 36 krivičnih, i da je prikupio dokaze od skoro 100 Palestinaca koji su se ili žalili ili su bili očevici.

S druge strane, Palestinci su tek krajem januara osnovali komisiju koja će sprovesti istragu, iako je Generalna skupstina UN rezolucijom iz novembra pozvala obe strane da istrage završe do danas.

U kratkom predgovoru za izveštaj koji ima 72 strane, Ban je naveo da još ne može da utvrdi da li su Izraelci Palestinci ispunili zahteve UN i sproveli dobre i nezavisne istrage o sopstvenim akcijama.

Panel eksperata UN utvrdio je u septembru, u izveštaju na zahtev Saveta UN za ljudska prava, da su i Izraelci i Palestinci počinili ratne zločine tokom sukoba u januaru 2009. U tim sukobima poginulo je 1.400 Palestinaca, mahom civila, i 13 Izraelaca.
XS
SM
MD
LG