Dostupni linkovi

Premijer Haitija: Poginulo 212.000 ljudi


Premijer Haitija Žan-Maks Belriv izjavio je da se broj poginulih u razornom zemljotresu koji je pogodio njegovu zemlju popeo na 212.000.

"Ima više od 200.000 mrtvih. Poslednji podatak koji sam dobio od mojih službi je 212.000", rekao je Belriv za američku televizijsku mrežu Si-En-En.

Zemljotres jačine 7 stepeni Rihterove skale ostavio je 12. januara zemlju u ruševinama, 300.000 ljudi je povređeno, a milion bez kuća.

Međunarodne humanitarne agencije ulažu napore kako bi se pomoglo Haitiju, a generalni sekretar UN je za koordinatora pomoći odredio bivšeg predsednika SAD Bila Klintona.

Vlasti Haitija pokušavaju da povrate red u zemlji. Kako je saopšteno u Port-O-Prensu, policija je uhapsila 100 od 4.000 zatvorenika koji su nakon potresa pobegli iz centralnog zatvora koji je srušen u potresu. Portparol policije Franc Lerebur kazao je da su zatvorenici pronađeni širom zemlje a da se za ostalima traga.

Ukupno 4.000 zatvorenika pobeglo je iz zatvora koristeći haos koji je nastao posle zemljotresa, rekao je on. Među odbeglim su i optuženi za teške zločine kao što su ubistva i silovanja.
XS
SM
MD
LG