Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nedopustivo ignorisanje antisemitizma


Nedopustivo ignorisanje antisemitizma

Zbog antisemitske literature u Srbiji podneto je više od 30 tužbi i krivičnih prijava, ali tužilaštvo i sud nijednu od prijava do sada nisu procesuirali, kaže za RSE Aleksandar Nećak iz Saveza jevrejskih opština.

Ova činjenica, po njegovom mišljenju, ne treba da čudi, budući da je neko ko nosi nadimak Firer još uvek van domašaja pravde, a da, iako gromoglasno najavljena, zabrana delovanja brojnih neonacističkih organizacija u Srbiji još uvek nije sprovedena.

“Drugog opravdanja nema. Zakonom je predviđeno, naročito ovim novim zakonom o diskriminaciji. Ako smo mogli u ranijem periodu da se vadimo da je to suviše rastegljiv član zakona koji kažnjava širenje mržnje, netoleranciju …sada je to vrlo jasno definisano”, kaže Nećak i upozorava:

“Te organizacije imaju svoja registrovana sedišta. Neke od njih su čak sedele u zgradi Doma vojske srbije. Flertovanje sa fašističkim i neonacističkim organizacijama može da im se čini korisnim u jednom momentu. Međutim, nikad se ne zna kada će oni prevagnuti, a onda je suviše kasno da se reaguje.”
XS
SM
MD
LG