Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tusk i Putin u aprilu zajedno odaju poštu žrtvama KatinjaPoljski premijer Donald Tusk prihvatio je danas poziv ruskog premijera Vladimira Putina da u aprilu zajedno odaju poštu žrtvama masakra u Katinjskoj šumi u kome je sovjetski NKVD streljao 1940. godine hiljade poljskih vojnih I civilnih zarobljenika.

Putin je danas pozvao Tuska telefonom da se dogovore o obeležavanju 70. godišnjice tog, jednog od najvećih ratnih zločina nad Poljacima, javljaju poljski mediji.

Počinjen je po naređenju Josifa Staljina i sovjetskog vrha i u njemu je u Katinjskoj šumi i još nekoliko mesta u tadašnjem Sovjetskom Savezu pobijeno preko 21.700 poljskih zarobljenika.

Ovaj masakr za koji je svet optuživao decenijama naciste a zločin je Moskva priznala tek posle pada komunizma u Istočnoj Evropi, i dalje je jedna od ogromnih istorijskih trauma koja opterechuje odnose dve zemlje.

Ruski sudovi nisu kaznili krivce, tvrdeći da više nisu živi a odbijaju i da rehabilituju streljane poljske vojnike, pravdajući se da su neki zaista streljani kao špijuni i diverzanti a nemaju dokaza da ih iz mase od skoro 22.000 ubijenih izdvoje.
XS
SM
MD
LG