Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pena ne može precizirati gdje se krio Gudurić


Direktor policije RS-a Uroš Pena nije danas mogao precizirati da li se Bojan Gudurić , posljednji umiješani u ubistvo vlasnika tjednika Nacional Ive Pukanića i direktora marketinga Nacionala Nike Franjića, prije sinoćnje predaje banjalučkoj policiji, krio u RS-u.

Nije mogao govoriti ni o motivima Gudurićeve predaje. Pena je novinarima jedino potvrdio da se Gudurić oko 20 sati posredstvom advokata predao policiji u Banjoj Luci.

Gudurić je državljanin Republike Srbije, tako da će sudovi odlučiti o njegovom izručenju budući da su za njim raspisane dvije centralne potjernice, jedna 2008. za teško ubistvo u Hrvatskoj, a druga ranije od MUP-a Srbije za krivično djelo razbojništva, za što mu je izrečena četverogodišnja pravosnažna kazna zatvora.

Gudurić je predat Tužilaštvu BiH i postupak ekstradicije u nadležnosti je tog tužilaštva i Ministarstva pravde BiH.

U Županijskom sudu u Zagrebu sutra će početi suđenje za ubistvo Ive Pukanića i Nike Franića. Optuženi su Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Željko Milovanović, Bojan Gudurić i Slobodan Đurović za udruživanje u zločinačku organizaciju čiji je cilj bio da izvrše atentat na Pukanića, a po narudžbi Sretena Jocića, poznatijeg kao Joca Amsterdam.
XS
SM
MD
LG