Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Somalijski pirati oslobodili grčki teretnjak


Somalijski pirati oslobodili su grčki teretanjak sa 22 člana posade koji su bili njihovi zatočenici još od novembra, nakon što je za njih plaćen otkup.

Prema saopštenju grčke obalske straže, teretnjak "Filica" je na putu za kenijsku luku Mombasa sa celokupnom posadom koju čine tri Grka, 18 Filipinaca i jedan Rumun. Zvaničnici su naveli da su oni dobrog zdravlja. Vlasnik broda, kompanija "Order šiping" saopštila je da je otkup plaćen, ali je odbila da predoči njegov iznos.

"Filica", koja je plovila pod zastavom Maršalskih ostrva, oteta je 11. novembra u Adenskom zalivu dok je prevozila đubrivo iz Kuvajta u južnoafričku luku Durban.

Pirati, koji krstare kraj obala osiromašene Somalije, često mogu da zatraže i višemilionske sume za otkup otetih brodova, i da zarade bogatstvo. Propala somalijska država čitavu jednu generaciju nema vladu koja bi mogla da funkcioniše.

Uprkos međunarodnim patrolama u vodama Somalije, pirati su samo prošle godine oteli 47 brodova, a kao taoce još drže 200 pripadnika raznih posada.
XS
SM
MD
LG