Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatski fakulteti neće "Bolonju"Sve više fakulteta u Hrvatskoj smatra da bolonjski sistem studiranja nije najbolje rješenje i razmatra mogućnost vraćanja tradicionalnom načinu učenja.

Bolonjski proces bila je nužna formalna promjena kako bi naše diplome postale uporedive s evropskim, ali je izazvao "dosta zbrke jer odstupa od dosadašnje tradicije i očekivanja domaćeg tržišta", rekao je saradnik Ureda za upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Zagrebu psiholog prof. dr. Damir Ljubotina, a prenosi "Jutarnji list".

Ističući da su "dosadašnja istraživanja pokazala da je novi sistem usporio napredovanje studenata" i da je uvedena dodatna birokratska procedura, koja je smanjila opštu efikasnost studiranja i znatno produžila trajanje studija, on je zaključio da je model jedinstvenog petogodišnjeg studiranja bolji od bolonjskog.

Po završetku prvog stepena studija, kako je pokazala anketa sprovođena tokom 2008. i 2009. godine, stečenim znanjem i osposobljenošću za posao nisu zadovoljni ni studenti ni njihovi budući poslodavci.

Sve je više i profesora na fakultetima koji smatraju da je uvođenjem Bolonje nastava postala lošija, pokazala je anketa koju je Ured za upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Zagrebu sproveo među nastavnicima, a čiji se rezultati upravo obrađuju.
XS
SM
MD
LG