Dostupni linkovi

SAD zabrinute zbog represije prema prosvjednicima u Moskvi



Sjedinjene Države izrazile su zabrinutost zbog represije ruskih vlasti protiv mirnih prosvjeda građana u Moskvi u nedjelju 31. siječnja, upozorivši da je to novi udar protiv slobode govora i okupljanja u Rusiji.

Ruska policija je u nedjelju u Moskvi privela više desetaka prosvjednika, među njima i oporbene političare Borisa Nemcova i Eduarda Limonova, na prosvjednom skupu na kojem je 200 do 300 okupljenih tražilo ustavom zajamčenu slobodu okupljanja.

"Uhićenje najmanje 100 prosvjednika, uključujući i utjecajne branitelje ljudskih prava i oporbene političke čelnike, zajedno s izvješćima o zlostavljanju nekih prosvjednika, predstavlja još jedna udarac slobodi govora i okupljanja, koje su univerzalna i temeljna prava koja zavređuju da ih se štiti i promiče", ističe se u priopćenju State Departmenta.

Svakoga 31. u mjesecu koji broji toliko dana, oporba i Rusi koji se zalažu za ljudska prava pozivaju na prosvjede kako bi se založili za članak 31. ruskoga ustava kojim se štiti sloboda okupljanja.
XS
SM
MD
LG