Dostupni linkovi

Crna Gora nastavlja razgovore o eventualnom aranžmanu sa MMF



Crna Gora će nastaviti razgovore o eventualnom aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) nakon što Odbor direktora MMF-a usvoji izveštaj misije organizacije koja je danas završila dvonedeljni boravak u Crnoj Gori, saopšteno je iz valde.

Odbor direktora MMF-a bi trebalo da izveštaj usvoji o situaciji u Crnoj Gori u naredna dva meseca, dodaje se u saopštenju. Delegacija MMF-a predstavila je danas premijeru Milu Đukanoviću preliminarni izveštaj i svoje viđenje ekonomskih prilika u zemlji.

Ocenjeno je da je prisutan "problem globalne nelikvidnosti koji može imati negativno dejstvo i na Crnu Goru čiji bankarski sektor još uvek nije dovoljno jak", navodi se u saopštenju vlade i dodaje da je delegacija MMF-a je uočila "da rastu potrebe za kapitalom i za finansiranjem započetih projekata u Crnoj Gori iako je ostvaren značajan priliv direktnih stranih investicija".

Vlada je do skora odbijala mogućnost zaključenja karanžmana sa MMF-om, ali su u poslednje vreme njeni zvaničnici najavili tu mogućnost i saopštili da eventualni aranžman ne bi stupio na snagu pre marta.

Iz vlade je ranije saopšteno da bi Crna Gora mogla da se zaduži oko 100 miliona evra i da bi taj novac bio upotrebljen za vraćanje međunarodnih kredita, dok procene Centralne banke govore o iznosu između 150 i 300 miliona evra.

Delegacija MMF-a će sutra na konferenciji za novinare predstaviti svoj preliminarni izveštaj, najavljeno je iz Centralne banke.
XS
SM
MD
LG