Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nema novih ponuda za luku BarNove ponude na tenderu za prodaju preduzecha "Kontejnerski terminal i generalni tereti", u okviru Luke Bar, nisu dostavljene posle 22. januara, kada je produžen rok za dostavu do 31. marta.

Prvobitni rok za ponude bio je 1. februar, ali je rok produžen pošto je to tražila jedna od kompanija koja je ranije otkupila tendersku dokumentaciju.

Produženje roka se odnosi i na preduzeća "Montekargo", "Pomorski poslovi" i " Obezbeđenje i protivpožarna zaštita".

Javni konkurs za prodaju dela Luke Bar, koja je ranije podeljena na nekoliko preduzeća, objavljen je u oktobru 2009. godine, kada je na prodaju ponužđjeno 54,5 odsto akcija "Kontejnerskog terminala i generalnih tereta". Ponuđene su i koncesije na 30 godina, uz obavezu investiranja u lučke kapacitete.

Tendersku dokumentaciju za "Kontejnerski terminal i generalne terete" ranije su otkupile firme iz Libana, Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i jedna kompanija koju je osnovala Vlada Srbije.

Ministar za infrastrukturu u Vladi Srbije Milutin Mrkonjić objasnio je u jučerašnjoj "Pobjedi" da Vlada nema novca da svojim sredstvima kupi Luku Bar, ali je osnovala koncern srpskih kompanija, s ciljem da učestvuje u kupoprodaji lučkih kapaciteta.

Mrkonjić je ocenio da je transport roba železnicom iz Srbije do Luke Bar "mnogo efikasniji, brži i, što je najvažnije, jeftiniji od onih koji se sada koriste,
kao što su luke u Konstanci, Kopru i Rijeci".
XS
SM
MD
LG