Dostupni linkovi

Karzai pozvao talibane da polože oružje



Avganistanski predsednik Hamid Karzai pozvao je danas talibanske borce da polože oružje i prihvate zakone zemlje i novi program za reintegraciju u avganistansko društvo ali je i jasno rekao da se ta ponuda ne odnosi na pripadnike Al Kaide, naglasivši da u Avganistanu nema mesta za teroriste.

Karzai je ovo rekao tri dana nakon završetka međunarodne konferencije o Avganistanu, održane u Londonu, gde su se učesnici dogovorili da finansiraju opšti program za privlačenje talibanskih pobunjenika da se priključe vladi, čime bi se smanjilo nasilje u zemlji.

Avganistanska vlada se složila da će sprovoditi sveobuhvatniji i detaljniji program koji će uključivati otvaranje radnih mesta i obrazovanje. Podsticaji za talibane u zamenu za odlaganje oružja postojali su već više godina ali su uglavnom bili neefikasni i privlačili samo borce na najnižoj lestvici, i to bez garancija da se neće vratiti nazad u borbu protiv vlade.

Avganistanski predsednik ranije je rekao da je spreman da razgovara sa vođom talibana Mula Omarom i da će prihvatiti svakog ekstremistu koji je spreman da prizna Ustav Avganistana. Međutim talibani su uvek kao uslov za pregovore postavljali povlačenje međunarodnih snaga iz zemlje, što je Karzai ocenio kao nerealno.
XS
SM
MD
LG