Dostupni linkovi

Dio pepela Mahatme Gandija prosut u Indijski okean


Dio pepela vođe pokreta za nezavisnost Indije Mahatme Gandhija razasut je danas, na 62. godišnjicu njegove smrti, u Indijski okean, duž obale Južne Afrike.

Ovom činu prisustvovalo je više od 200 članova porodice i prijatelja Gandhija, kao i zvaničnici vlade i pripadnici južnoafričke mornarice.

Obraćajući se okupljenima, 69-godišnja Gandhijeva unuka Ela Gandhi je upozorila da u svijetu i dalje ima netolerancije koja se uvijek završi nasiljem i ratovima.

"Kada bi samo mogli nešto da učinimo da kontrolišemo tu netoleranciju i promovišemo ljubav u svijetu", kazala je Ela Gandhi na komemoraciji održanoj u luci u istočnom južnoafričkom gradu Durbanu, prenosi Reuters.

Pepeo koji je danas prosut, decenijama je u tajnosti držala jedna porodična prijateljica. Prema hindu običajima, mrtvi se spaljuju, a 13 dana kasnije pepeo se prosipa u rijeke ili more.

U Gandhijevom slučaju, međutim, pepeo je podijeljen u nekoliko urni koje su poslate širom Indije i svijeta, kako bi njegovi sljedbenici mogli da mu odaju posljednju poštu.

Mohandas Karamchand Gandhi, nazvan Mahatma (velika duša), ubijen je na današnji dan 1948. godine, šest mjeseci poslije sticanja nezavisnosti zemlje za koju se borio čitav život.

U New Delhiju ga je ubio Nathuram Godse, fanatik iz sekte "Hindu Mahasabha".
XS
SM
MD
LG