Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Gruziji uhapšen optuženi za ratne zločine u BiH


Četrdesetogodišnji državljanin BiH Saša Lipovac, optužen za ratni zločin, za kojim je Vrhovni sud Republike Srpske raspisao potjernicu, uhapšen je u Gruziji, potvrdio je sekretar Ministarstva pravde BiH Jusuf Halilagić.

Halilagić je naveo da se Lipovac nalazi u ekstradicionom pritvoru i da bi u narednim danima trebalo da bude deportovan u BiH.

"Ministarstvo pravde BiH je 14. januara ove godine nadležnom sudu u Tbilisiju poslalo sva neophodna dokumenta u vezi s njegovom ekstradicijom. Postupak je u toku, a sve dalje radnje sada zavise od gruzijskog pravosuđa", pojasnio Halilagić za "Nezavisne novine".

Iz Vrhovnog suda Republike Srpske (RS) potvrđeno je da je potjernica za Lipovcem raspisana još 2008. godine, i to nakon što se optuženi nije pojavio na drugostepenom ročištu u slučaju ratnog zločina nad Bošnjacima iz sela Liskovac kod Gradiške.

Lipovčev advokat Nenad Balaban rekao je da je njegov klijent uhapšen kada se iz Azerbejdžana preko Gruzije vraćao u Moskvu.

Lipovca se spominjalo i u aferi s građevinskim radnicima iz BiH koji su radili u Azerbejdžanu za firmu "Serbaz", gdje je, prema riječima radnika koji su bili na privremenom radu, on bio zadužen za upravljanje radničkim kampom.

Radnici iz BiH su tada svjedočili da im je Lipovac odmah po dolasku uzimao isprave i lična dokumenta i držao kod sebe, te da je od njega zavisilo kada će i da li će se moći vratiti kući iz Azerbejdžana, gdje su živjeli u veoma nehumanim uslovima i gdje ih je Lipovac, kao i ostalo osoblje ove firme, zlostavljao i maltretirao.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG