Dostupni linkovi

Somalija: Poginulo 15 osoba


U napadima islamskih pobunjenika na vladine baze i mirovne trupe u Mogadišu, glavnom gradu Somalije, poginulo je 15 ljudi, među kojima su i žene i deca.

Prema rečima jednog medicinskog zvaničnika, ranjeno je više od 30 ljudi, dok stanovnici Mogadiša satima nisu mogli da izađu na ulicu zbog artiljerijske vatre. Prema rečima portparola policije iz tog grada, snage reda su oštro odgovorile na napad pobunjenika.

Međutim, portparol pobunjeničke grupe Al Šabab je rekao da je cilj napada bio da se spreči ofanziva protiv te islamske milicije koja kontroliše južne i centralne krajeve zemlje i veći deo glavnog grada.

Današnji napadi desili su se samo dva dana pre nego što će predsednik Somalije šeik Šarif Ahmed obeležiti prvu godinu na vlasti. Ahmed se zavetovao da će okončati nasilje u zemlji koju već gotovo dve decenije potresa rat.

"Ključni problem s kojim se suočava Ahmedova vlada je nedostatak pouzdanih snaga", ocenio je Rašid Abdi iz Međunarodne krizne grupe.

Pripadnici somalijske vojske i policije važe za korumpirane, a mnogi od njih se čak bave iznudom. Zbog loše bezbednosti, naročito u južnim regionima zemlje, mnoge humanitarne organizacije, među kojima Organizacija UN-a za hranu, obustavile su distribuciju pomoći stanovništvu.
XS
SM
MD
LG