Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zilkić i Zukorlić pozdravili patrijarhovo izvinjenje


Dvije islamske zajednice pozdravile su u petak izvinjenje srpskog patrijarha Irineja povodom izjave o muslimanima i islamu.

Rijaset Islamske zajednice Srbije smatra da jedino "Bog ne griješi", dok je glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić ocijenio da je to "prihvatljiv korak" koji ne može da sanira, ali ublažava posljedice. Patrijarh Irinej izvinio se u petak muslimanima u Srbiji zbog izjave u kojoj se, kako je naveo, na nesmotren način izjasnio o islamu.

"Za normalizaciju naših odnosa od presudnog značaja bit će dalje ponašanje Srpske pravoslavne crkve prema Islamskoj zajednici", navodi se u izjavi muftije Zukorlića dostavljenoj medijima.

Rijaset Islamske zajednice Srbije na čijem je čelu reis-ul-ulema Adem Zilkić izjavio je da je "Bogu ugodno kad se čovjek kaje i zatraži oprost".

"Bogu je još ugodnije kada čovjek čovjeku prašta, zato neka Vam je prosto, da nas Svevišnji podrži da se međusobno ne vrijeđamo i da životna iskušenja i sreću podijelimo u miru i potovanju", navodi se u saopćenju Rijaseta.
XS
SM
MD
LG