Dostupni linkovi

Deo Euleksa uskoro na severu Kosova


Deo personala Euleksa uskoro će početi da se premešta na sever Kosova, jer je u toj oblasti situacija složena zbog postojanja paralelnih institucija.

Portparolka Euleksa Karin Limdal je navela i da su evropski zvaničnici koji su posećivali sever Kosova imali zadatak da se zalažu za sprovođenje plana šefa Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu Pitera Fejta.

Fejtova strategija za severno Kosovo podrazumeva podršku "međunarodne zajednice" u direktnom vezivanju evropske perspektive Srbije za smanjenje podrške Beograda "paralelnim strukturama" na severu pokrajine.

Taj dokument sačinili su Fejt i privremena vlada u Prištini, a zamišljen je kao deo procesa decentralizacije na Kosovu i Metohiji, s ciljem da se preuzme kontrola nad severnim delom Kosovske Mitrovice.

Italijanski ambasador u Prištini Majkl Đifoni, koga je Evropska unija prošlog oktobra imenovala za "koordinatora" za sever Kosova, rekao je za agenciju ANSA da je "situacija na severu promenljiva i mnogo kompleksnija od situacije južno od Ibra".
XS
SM
MD
LG