Dostupni linkovi

Patrijarh se izvinio muslimanima




Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej izvinio se danas muslimanima i izrazio "najdublje žaljenje" zbog, kako je naveo, "svog nesmotrenog paušalnog iskaza o psihološkom profilu muslimana", prenijetog u listu Blic.

"Povodom mog nesmotrenog paušalnog iskaza o psihološkom profile muslimana prenetog u dnevnom listu Blic na Svetog Savu, izjavljujem da on zaista može da bude protumačen na način na koji su ga shvatili oni muslimanski vjernici i vjerski lideri koji su se osetili povrijeđenima iako takvu namjeru uopšte nisam imao niti taj nesrećni iskaz izražava moj stvarni odnos prema islamu, utemeljen na apsolutnom uvažavanju identiteta, digniteta i integriteta muslimana
kao pojedinaca, Islamske zajednice kao cjeline i islama kao velike svetske religije", navodi se u izjavi patrijarha objavljenoj na sajtu SPC.

Patrijarh je naveo da nema želju da "pokaže naknadnu pamet niti da traži izgovor", ali je dodao - "da je Blic objavio, kao što nije,ono što je prethodilo, i nastavak mog iskaza, javnost bi saznala i za moje riječi da smo svi stvoreni po slici i prilici Božjoj i da smo, samim tim, pozvani da čovjekoljubljem prevazilazimo sve postojeće razlike i da živimo u zajedništvu i međusobnoj ljubavi I poštovanju".

"Izražavam svoje najdublje žaljenje zbog ovog iskaza i zbog njegovih posledica, a muslimanima - našim bližnjima i našoj braci - upucujem svoje iskreno izvinjenje", naveo je patrijarh srpski Irinej.

Kako je Blic prenio 27. januara, patrijarh Irinej je rekao "da je filozofija i psihologija islama da muslimani, kada su u manjem broju umiju da se ponašaju i da budu korektni, ali da kada postanu nadmoćni i superiorni, čine pritisak".
XS
SM
MD
LG