Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bin Laden optužio razvijene za globalno zagrijavanjeVođa Al-Qaide Osama bin Laden danas je u audioporuci koju je objavila televizija Al-Jazeera optužio industrijske zemlje za klimatsko zagrijavanje u svijetu i pozvao na bojkot dolara kako bi se prekinulo "američko ropstvo".

"Sve industrijske zemlje, posebno velike, odgovorne su za klimatsko zagrijavanje", kazao je Osama bin Laden u novoj audioporuci, drugoj u pet dana, objavila je satelitska televizija iz Katara, prenosi AFP.

"Razgovarati o klimatskim promjenama nije intelektualna tema", kazao je voda Al-Qaide koji rijetko u svojim porukama spominje pitanja u vezi s ekologijom. On je u tome kontekstu osudio bivšu američku administraciju predsjednika Džordža Buša što nije potpisala Protokol iz Kjota o klimatskim promjenama.

Protokol potpisan 1997. godine jedini je obavezujući međunarodni sporazum u vezi s klimatskim zagrijavanjem. "Buš mlađi i američki Kongres prije njega odbacili su taj protokol kako bi zadovoljili interese velikih kompanija", rekao je Bin Laden.

"Treba da prestanemo koristiti dolar. Znam da bi to imalo ogromne posljedice, ali bi to bio jedini način da se čovječanstvo oslobodi ropstva u kojem nas drži Amerika i njene kompanije", kazao.

Vođa Al-Qaide je 24. januara u kratkom audiosnimku preuzeo odgovornost za neuspjeli napad 25. decembra na avion za Detroit i zaprijetio SAD-u novim napadima ako i dalje bude podržavao Izrael.
XS
SM
MD
LG