Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Miliband: 2010 presudna za AvganistanAvganistanske snage bi mogle preuzeti brigu o sigurnosti u nekim provincijama zemlje do kraja 2010. godine, a cijeli proces bi se mogao završiti za pet godina, kaže se u saopštenju izdatom na kraju konferencije o Avganistanu u Londonu.

Britanski ministar spoljnih poslova David Miliband rekao je da će 2010. biti presudna godina zato što se nova vlada nalazi na vlasti, ali je upozorio i na opasnost "osvježenog" ustanka. Svjetski lideri su u četvrtak obećali 140 miliona dolara za pridobijanje talibanskih boraca.

Avganistanski predsjednik Hamid Karzai nedavno je objavio planove za ubjeđivanje talibana da odustanu od nasilja i učestvuju u mirovnim pregovorima.

U završnom saopštenju samita u Londonu pozdravlja se cilj Avganistana da preuzme vođenje "većine operacija u manje sigurnim dijelovima zemlje u roku od tri godine i odgovornost za fizičku sigurnost u roku od pet godina".

Takođe se kaže da će međunarodna zajednica nastaviti da osposobljava avganistanske snage sigurnosti s ciljem da do oktobra 2011. godine bude 171.600 vojnika i 134.000 policajaca. Konstatuje se kako je avganistanska vlada prihvatila da se mora izboriti s problemom korupcije.

Prethodno je objavljeno i da se odlazeći izaslanik Ujedinjenih nacija Kai Aide 8 janura u Dubaiju sreo sa članovima talibanskog vođstva da bi precizirali kakvu će zaštitu i bezbjednosne garancije imati ako se odluče da pristanu na mirovne pregovore.
XS
SM
MD
LG