Dostupni linkovi

Inzko:Prilika za približavanje EU


Opći izbori u Bosni i Hercegovini koji će se održati u listopadu morali bi predstavljati priliku za brže približavanje te zemlje Europskoj uniji, a ne prijetnju europskim integracijama, upozorili su u četvrtak visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko i članovi izaslanstva skupine liberalno-demokratskih stranaka zastupljenih u Europskom parlamentu.

Nakon susreta s europarlamentarcima, među kojima su bili i Jelko Kacin, Sarah Ludford, Marietje Schaake, Ivo Vajgl te Kristiina Ojuland, visoki predstavnik Inzko je izjavio kako iz toga proistječe i obaveza političkih stranaka u BiH da prestanu proizvoditi strah i napetosti.

"Da bi se to postiglo, političke stranke trebaju usmjeriti svoju kampanju na program pristupanja Uniji umjesto da se ponovno upuštaju u nacionalističku retoriku prisutnu već nekoliko godina", kazao je Inzko.

On je pri tom podsjetio kako se politička klima u BiH stalno pogoršava još od 2006. godine kao i da su "osporavanja Daytonskog mirovnog sporazuma učestala u zadnjih šest mjeseci".
XS
SM
MD
LG