Dostupni linkovi

Karadžić traži pomoć OHR-a


Radovan Karadžić zatražio je u četvrtak od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju da pozove OHR kako bi mu pomogao da dobije dokumente iz Bosne i Hercegovine, koje smatra relevantnim za odbranu.

"Dobio sam šest dokumenata iz Bosne, neki od njih su prilično korisni. Ali, potrebno mi je još dokumenata... Predlažem da na ročište bude pozvan jedan zvaničnik Ureda visokog predstavnika kao i Vlade, s obzirom da OHR ima moć da natjera bilo koju državnu instituciju da ispuni zahtjev", rekao je Karadžić.

Vijeće je predložilo održavanje ročišta 15. februara kako bi se razgovaralo o dokumentima koje je optuženi tražio otkako je uhapšen, a koji mu još nisu dostavljeni. Ročištu bi trebali prisustvovati predstavnici različitih zemalja, jer je Karadžić, između ostalog, tražio dokumente iz SAD-a, Francuske, Njemačke, Italije i BiH.

Karadžićevo suđenje je zvanično počelo u oktobru 2009.godine, kada je Tužilaštvo iznijelo uvodnu riječ bez prisustva optuženog u sudnici.

Nastavak suđenja zakazan je za 1. mart, kada bi Odbrana trebala iznijeti uvodnu riječ. Karadžić je kazao kako će tražiti da se odredi drugi datum početka suđenja, a Vijeće je zatražilo da takav zahtjev uputi u pismenoj formi.
XS
SM
MD
LG