Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Clinton će u Londonu tražiti podršku za sankcije Iranu


Međunarodna konferencija u Londonu na kojoj će se ove sedmice raspravljati o Afganistanu i Jemenu, uključivat će i razgovore iza pozornice o trećoj zemlji - Iranu, dok Obamina administracija nastavlja s pritiskom za nove sankcije protiv režima u Teheranu zbog njegovog nuklearnog programa.

Američka državna sekretarka Hillary Clinton planira se odvojeno sastati sa svojim kolegama iz Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Indonezije, izvještava The Washington Post.

Dužnosnik State Departmenta, koji je govorio pod uvjetom da ostane neimenovan, rekao je da administracija "radi... na mogućim elementima" nove rezolucije Vijeća sigurnosti UN i želi "provesti inventuru postojećih rezolucija da se vidi koje dodatne akcije može poduzeti za njihovu provedbu".

Članice pregovaračke skupine P5+1 (pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN, plus Njemačka) nisu uspjeli postići sporazum o nametanju četvrtog kruga UN-ovih sankcija Iranu, nakon što Teheran nije odgovorio na njihovu ponudu za obogaćivanje iranskog urana u inostranstvo, namijenjenog mirnodopskoj upotrebi.

Skupina zahtijeva da Iran zaustavi svoj program obogaćivanja urana, koji optužuju da je namijenjen proizvodnji goriva za nuklearno oružje, što Teheran negira.
XS
SM
MD
LG