Dostupni linkovi

Slovenija: Opozicija će pokrenuti ustavnu tužbu protiv Tuerka


Dvije slovenske opozicijske stranke danas će predstaviti svoj prijedlog ustavne tužbe protiv predsjednika države Danila Tuerka, javljaju slovenski mediji.

Slovenska demokratska stranka i Slovenska pučka stranka namjeravaju parlamentu predložiti da pokrene ustavnu tužbu protiv Tuerka jer je krajem prošle godine dodijelio državno odlikovanje Tomažu Ertlu, visokom dužnosniku državne sigurnosti u vrijeme komunizma.

Ertl je nakon polemika koje su se pojavile u vezi s njegovom ulogom pred raspad Jugoslavije rekao da je štitio slovensku suverenost, ali je priznao da je imao ulogu u uhićenju tadašnjeg disidenta Janeza Janše koji je bio osumnjičen da je nelegalno došao u posjed dokumenata bivše JNA. Janša je bivši premijer, a sada vodi najjaču oporbenu stranku u Sloveniji.

Predsjednik Danilo Tuerk je lani, nakon što su se pojavile polemike oko njegova odlikovanja Ertlu, pojasnio da ga je odlikovao povodom 20-godišnjice akcije kojom je slovenska policija spriječila održavanje mitinga pristaša Slobodana Miloševića u Ljubljani, a najave ustavne tužbe ocijenio je bespredmetnima.
XS
SM
MD
LG