Dostupni linkovi

Jedan cent od svakog dolara pomoći za Haiti


Manje od dva tjedna nakon što je predsjednik Barack Obama objavio izdvajanje inicijalnih 100 milijuna dolara za pomoć Haitiju, potrošnja američke vlade na otklanjanju posljedica potresa se utrostručila na 317 milijuna dolara.

Stručnjaci za humanitarnu pomoć kažu kako bi bilo pogrešno poslati previše novca izravno haićanskoj vladi, koja je dezorganizirana, a prati je prošlost neuspjeha i korupcije.

"Ja stvarno vjerujem da su Amerikanci najvelikodušniji ljudi koji su ikada živjeli, ali oni žele podnošenje računa", izjavio je Timothy Knight, bivši pomoćnik direktora Agencije za međunarodni razvoj USAID, koji je proveo 25 godina na distribuiranju pomoći žrtvama katastrofa.

"U ovoj situaciji oni su bili vrlo jasni u namjeri ne samo da se ne razbacuje novac, već da se stanje analizira i na temelju jasne procjene osigura da taj novac ide na najbolje moguće mjesto", rekao je.

AP-ov pregled rashoda saveznog proračuna, izvještaja i ugovora o nabavi, pokazuje da velika većina američkih sredstava ide provjerenim dobavljačima, koji nabavljaju sve od graha za 80 centi po kilogramu, do 3,4 milijuna dolara vrijedne barže u zoni katastrofe.

SAD je pokrenuo veliku operaciju pomoći Haitiju samo nekoliko sati nakon razornog potresa 12. siječnja, u kojem je samo u glavnom gradu Port-au-Princeu poginulo najmanje 150.000 ljudi, a njime je pogođena trećina od devet milijuna Haićana.

Od svakoga dolara američkih poreznih obveznika, 40 centi ide na američku vojsku, plaćanje timova za sigurnost, traganje i spašavanje, te za mornarički brod-bolnicu USNS Comfort.

Ostalih 36 centi ide USAID-u, koji osigurava pomoć u katastrofi, od agregata vrijednih 5,000 dolara do higijenskih setova za obitelji po 35 dolara.
XS
SM
MD
LG