Dostupni linkovi

Iran neće učestvovati na Konferenciji o Afganistanu


Iran je u srijedu saopćio da neće učestvovati na ovosedmičnom samitu o Afganistanu u Londonu, objavili su mediji te zemlje.

"Pošto je sastanak usmjeren ka pojačanju vojnih akcija u Afganistanu, i jer ne uzima u razmatranje mogućnosti regije da riješi probleme, Iran smatra da njegovo učešće na tom sastanku nema svrhu", prenijela je agencija FARS izjavu portparola iranskog Ministrastva vanjskih poslova Ramina Mehmanparasta.

On je, također, kritikovao ovakvu vrstu sastanaka jer "poklanjaju nedovoljno pažnje korijenima problema u Afganistanu", prenosi Reuters.

Afganistanski susjedi, uključujući i Iran, sastali su se u utorak u Istanbulu, kako bi, prije konferencije u Londonu, pronašli "zajednički jezik" kada je riječ o sukobima u Afganistanu.

Odnosi između Velike Britanije i Irana već dugo su zategnuti zbog iranskog nuklearnog programa, dok vlasti u Teheranu optužuju London za podsticanje antivladinih protesta u Iranu.

"Očekivali smo da Iran pošalje svoje predstavnike na sastanak. Oni su bili pozvani i očekivani. Nadamo se prisustvu predstavnika iranske ambasade u Londonu, ali to ćemo još vidjeti", rekla je glasnogovornica britanskog premijera Gordona Browna.

Mehmanparast je ranije izjavio da bi Iran mogao da učestvuje na međunarodnoj konferenciji o Afganistanu, ali da najprije mora da bude uvjeren kako je Zapad spreman da primjeni regionalni pristup u stabilizaciji te zemlje.
XS
SM
MD
LG