Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rumunija dobija 3,3 milijarde eura od MMF i EUPredstavnici Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske komisije objavili su danas da će Rumunija do marta dobiti tranše zajma od ukupno 3,3 milijarde eura koje su bile blokirane zbog političke krize u toj zemlji.

Šef misije MMF za Rumuniju Džefri Frenks je izjavio da će dvije tranše zajma ukupne vrijednosti 2,3 milijarde eura biti deblokirane do kraja februara.

Zajam Evropske komisije od milijardu eura biće deblokiran u martu, najavila je predstavnica Komisije Fabijen Ilzkovic. Polovina zajma ići će, zbog velike krize likvidnosti, Ministarstvu finansija jer, u suprotnom, ne bi bilo novca za plate i penzije.

Druga polovina biće usmjerena u centralnu banku radi održavanja makroekonomske ravnoteže. Frenks je ranije rekao da je ovo posljednji put da MMF pristaje da polovina zajma bude korišćena za budžetske rashode.

Tranše zajmova MMF i EK bile su blokirane jer Rumunija od sredine oktobra do kraja decembra 2009. nije imala vladu i misije tih institucija nijesu imale sa kim da razgovaraju.
XS
SM
MD
LG