Dostupni linkovi

Protest Australije zbog smrtne kazne za njenog vojnika u Kabulu



Bivši australijski vojnik Robert Langdon, koji je služio u Avganistanu, suočava se sa smrtnom kaznom u Kabulu nakon što je osuđen za ubistvo pripadnika lokalne sigurnosne službe, za koje je prvobitno okrivio talibane.

Australijski premijer Kevin Rud, koji je u Avganistan poslao oko 1.500 vojnika, usprotivio se u srijedu smrtnoj kazni i najavio da će njegova vlada intervenisati u tom slučaju, prenosi agencija Rojters.

"Kao vlada uvijek pružamo pomoć svakome građaninu Australije optuženom za zločin koji se kažnjava smrću", rekao je Rud, dodajući kako ne bi bilo pametno da se u ovom trenutku predviđa djelotvornost bilo kakve posebne intervencije.

Langdon je uhapšen u maju prošle godine zbog ubistva pripadnika avganistanske službe sigurnosti.On je prvobitno okrivio talibane za ubistvo, ali je kasnije na sudu priznao da ga je on ubio tokom žustre rasprave. U to vrijeme Langdon je radio za jednu američku kompaniju.

Radnici američkih privatnih sigurnosnih kompanija koje imaju ugovore s vojskom SAD-a postali su poznati nakon incidenta u Bagdadu 2007. godine kada su zaposleni u kompaniji Blackwater ubili 17 civila. Američki sud je u decembru odbacio sve tužbe za ubistvo iz nehata podnesene protiv radnika Blackwatera koji su kao placenici radili za američku vojsku.
XS
SM
MD
LG