Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izetbegović u Strazburu: Loša situacija u BiHPredsedavajući delegacije Parlamentarne skupštine BiH pri Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Bakir Izetbegović ocenio je danas u Strazburu da politička situacija u BiH nije dobra i da zemlja ozbiljno zaostaje na putu ka evroatlantskim integracijama.

Izetbegović je u okviru debate o funkcionisanju demokratskih institucija u BiH rekao da je u Parlamentarnoj skupštini BiH odbijeno 49 zakona, od toga 13 sa liste prioriteta Sporazuma o stabilizaciji zbog toga što je Republika Srpska koristila "entitetsko glasanje".

"Političari na najvišem nivou u RS ušli su u fazu intenzivnog podrivanja državnih institucija i sukobljavanja sa autoritetom visokog predstavnika. Najnovija pretnja jeste organizovanje referenduma u RS planiranog za proleće", dodao je Izetbegović.

On je napomenuo da podržava Izveštaj specijalnih izveštača Saveta Evrope za BiH Mevluta Čavušoglua iz Turske i Finca Kima Sasija u svim tačkama, uključujući paragraf u kome se predlaže održavanje multilateralne konferencije o BiH na kojoj bi učestvovali svi ključni lokalni i internacionalni predstavnici, uz snažno angažovanje Saveta Evrope.
XS
SM
MD
LG