Dostupni linkovi

SZO: Kompanije nisu uticale na odluke o gripu



Svetska zdravstvena organizacija (SZO) demantovala je danas da je potpala pod uticaj farmaceutskih kompanija i preuveličala opasnost od virusa novog gripa A(H1N1), ali je priznala da je mogla rešavati krizu na bolji način.

Farmaceutske kompanije sklopile su ugovore vredne nekoliko stotina miliona dolara o isporuci vakcina protiv novog gripa nakon što je agencija Ujedinjenih nacija u julu prošle godine proglasila pandemiju.

Milioni ljudi širom sveta zaraženi su od virusa H1N1, a hiljade su umrle, ali je pandemija bila blaža od procene stručnjaka, zbog čega su u mnogim zemljama ostali viškovi vakcina.

Kritičari navode da se SZO suviše oslanjala na preporuke savetnika sa platnih lista farmaceutske industrije, što je dovelo do pokretanja istrage od strane Saveta Evrope.

Najviši zvaničnik SZO za grip, Keidži Fukuda, rekao je na saslušanju pred Savetom Evrope da organizacija odgovora na pojavu virusa nije bila savršena, ali da odluke koje su donesene nisu bile pogrešne, niti su na njih uticali agenti kompanija.
XS
SM
MD
LG