Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja zatvorila zapadnu obaluSjeverna Koreja je uvela zonu zabranjene plovidbe oko svoje zapadne obale na Žutom moru, što ukazuje na moguće probno ispaljivanje raketa u tome podrucju, izjavio je neimenovani južnokorejski vojni zvaničnik.

"Pažljivo pratimo dogadanja u toj oblasti da bismo utvrdili je li odluka donesena zbog redovne zimske obuke ili zbog raketnih proba", kazao je on u utorak, prenio je Rojters.

Radi se o oblasti u kojoj su Sjeverna i Južna Koreja u novembru imale kratak pomorski sukob. Južnokorejski brod tada je bio izrešetan projektilima, a brod iz Sjeverne Koreje se vratio u luku zapaljen.

Mjesec dana prije sukoba Pjngjang je ugrozio stabilnost u regiji ispaljujuci kratkometne rakete na svojoj istočnoj obali.Sjeverna Koreja je u posljednjih nekoliko sedmica nagovijestila smanjenje prijetnje po regionalnu stabilnost, navodeći da bi mogla okončati višegodišnji bojkot međunarodnih pregovora o nuklearnom razoružanju.

Analitičari kažu da posljednji korak Pjongjanga ima za cilj povećanje kapaciteta Sjeverne Koreje u pregovorima o dobivanju pomoći u zamjenu za razoružanje.
XS
SM
MD
LG