Dostupni linkovi

Španija razmatra ukidanje embarga na oružje KineŠpanija, kao predsjedavajuća Evropske unije, razmatra ukidanje embarga na oružje Kini uvedenog dan poslije krvavog gušenja demonstracija na trgu Tiananmen u Pekingu 1989. godine, izjavio je u utorak šef španske diplomatije Miguel Angel Moratinos.

Španija "vaga za i protiv" ukidanja embarga, izjavio je Moratinos novinarima u Briselu, prenosi AFP.

Prije nekoliko godina Evropska unija se složila da "razmotri tu odluku" o nametanju embarga na prodaju oružja Kini, podsjetio je Moratinos.

"Svi smo svjesni nove uloge koju igra Kina danas i radi se o tome da treba imati "najbolji mogući dijalog" s Pekingom i "razmotriti da li okolnosti dopuštaju" ukidanje embarga, precizirao je on.

Moratinosa su novinari pozvali da reaguje na izjavu španskog ambasadora u Pekingu koja se pojavila na stranicama Narodnoga dnevnog lista.

U narednih šest mjeseci španskog predsjedavanja Evropskom unijom "nadamo se da ćemo produbiti razgovore o ukidanju embarga", izjavio je Karlos Blasko Vila."EU već dugo razmatra tu mogućnost, podsjetio je evropski diplomata. Takva mjera se ne može uvesti bez dogovora sa SAD-om jer je sve povezano s pitanjima sigurnosti", naglasio je on.
XS
SM
MD
LG