Dostupni linkovi

Sastanak Zardarija i Karzaija u TurskojPredsjednici Pakistana Asif Ali Zardari i Avganistana Hamid Karzai počeli su u ponedeljak, u Istanbulu, dvodnevne razgovore tokom kojih će pokušati da dođu do sporazuma o tome kako da riješe pobunu talibana.

Turska nada da će iskoristiti svoje dobre odnose sa obije zemlje da bi se tokom sastanka dvojice predsjednika došlo do zajedničke osnove za rješavanja problema vezanih sa pobunom talibana, aktivnih s obije strane anvganistansko-pakistanske granice.

Jedna od strategija o kojoj se razgovara u Istanbulu je mogućnost pokretanja mirovnih pregovora sa liderima talibana, a Turska je već ponudila da bude posrednik. Namjera zagovornika ove strategije je na sastanku u Istanbulu postave osnovni plan o kojem bi detaljnije bilo riječi na samitu o Avganistanu zakazanom za kraj ove nedjelje (28. januara).

Prema nacrtu saopštenja, pripremljenom za samit o Avganistanu u četvrtak u Londonu, a do kojeg su došli britanski mediji, avganistanske snage treba da preuzmu "primat" u oblasti bezbjednosti u zemlji početkom 2011. godine.

Istovremeno, komandant NATO snaga u Avganistanu, američki general Stenli Mekristal je rekao londonskom "Fajnanšel tajmsu" da je za ovu godinu planirano znatno intenziviranje vojnih operacija međunarodnih snaga u Avganistanu - ali da uprkos tome, glavni cilj u toj zemlji ostaje političko rješenje.
XS
SM
MD
LG