Dostupni linkovi

Hrvatska pisala UN zbog neutemeljenih kritika Tadića na račun Mesića




Hrvatska je u pismu Savjetu Bezbjednosti UN-a izrazila žaljenje što je predsjednik Srbije iskoristio raspravu o misiji UNMIK-a na Kosovu, za "neutemeljeni" odgovor na neformalnu opasku hrvatskog predsjednika o mogućim posljedicama dezintegracije Bosne I Hercegovine.

Pismo Stalne misije Hrvatske pri UN-u u ponedjeljak je predato, stalnom predstavniku Kine koja predsjedava Savjetom Bezbjednosti UN-a, da bi bilo podijeljeno među članicama SB UN-a i svim Članicama UN-a.

Pismom se, kako se navodi, želi upozoriti da je srbijanski predsjednik Boris Tadić u raspravi Savjeta Bezbjednosti UN-a o UNMIK-u 22.januara "neutemeljeno odgovorio na riječi hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, o mogućim posljedicama raspada susjedne BiH, izrečene u neformalnom razgovoru tokom Novogodišnjeg prijema za medije".

U pismu, koji je Hina pribavila iz diplomatskih izvora u SB, također se ističe da je bila riječ o neformalnom obraćanju skupini novinara, te da je predsjednik Mesić govorio u uslovnim terminima, speklišući o nečemu što bi se moglo dogoditi u slučaju drugoga dogadaja - "konkretnog otcijepljenja Republike Srpske od nezavisne i međunarodno priznate Bosne i Hercegovine, i njenog pripojenja Republici Srbiji".

U pismu predsjedavajućem SB UN-a ponavlja se formulacija iz ranijeg saopštenja kancelarije predsjednika RH, kako Mesićeve riječi treba razumjeti kao "radikalno formulisano upozorenje da svijet ne treba zatvarati oči prema politici premijera RS Milorada Dodika, i mogućim posljedicama takve politike, kao što je predugo zatvarao oči prema politici Slobodana Miloševica, koja je vodila raspadu bivše Jugoslavije u krvavim ratovima".

U zaključku se ističe da takve "neopravdane i neprihvatljive" rakcije neće odvratiti Hrvatsku od promicanja dobrosusjedskih odnosa sa svim susjedima u regiji.
XS
SM
MD
LG