Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Gregorijan: Nemamo problema sa RS, već sa njenom vladomPrvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Rafi Gregorijan izjavio je da međunarodna zajednica nema problem sa Republikom Srpskom kao entitetom, već sa njenom vlašću koja radi protiv vladavine zakona.

"Mi nemamo problem sa RS kao entitetom, već imamo problem sa ponašanjem aktuelne Vlade RS, predvođene Savezom nezavisnih socijaldemokrata, koja stalno ide protiv vladavine zakona", rekao je Gregorijan za politički magazin "60 minuta" Federalne televizije.

Govoreći o najavama premijera RS Milorada Dodika da će raspisati referendum, on je kazao da bi međunarodna zajednica "bila neozbiljna ukoliko ne bi ozbiljno shvatala te prijetnje".

"Naravno, moramo veoma pažljivo pratiti koji je oblik referenduma, koje je referendumsko pitanje. Onako kako je sada formulisano, visoki predstavnik, koji je konačni autoritet i tumač Dejtonskog sporazuma, rekao je da je taj prijedlog antidejtonski i nelegalan i da nije u nadležnostima RS kao entiteta", naglasio je Gregorijan.

Vlasti RS najavile su raspisivanje referenduma o odluci visokog predstavnika da produži mandat stranim sudijama i tužiocima u BiH.
XS
SM
MD
LG